0 Läs mer >>

Tid: ca 1 timme
4 portioner
Pris per portion: ca 18kr 

Ingredienser:
Ca 400g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4-5 potatisar
4 morötter
2 köttbuljongtärningar 
8-10 dl vatten
2 tsk chilipulver
2 tsk dijonsenap
3 msk tomatpuré
0,5 tsk kajennpeppar 
Salt och peppar
Smör att steka i 
0,5 dl hackad persilja
2 dl crème fraiche permesan och vitlök

Gör såhär:
1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i en stor gryta.
2. Tillsätt köttfärsen i grytan. 
3. Tillsätt tomatpuré, dijonsenap och chilipulver. 
4. Tillsätt 2 buljongtärningar och vatten. Börja med 8 dl vatten och tillsätt mer senare om du vill att soppan ska bli lösare i konsistensen. 
5. Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. 
6. Tillsätt potatisen i grytan och låt koka i ca 20 min. 
7. Tillsätt morötterna och låt koka ytterligare ca 20 min. Känn efter när potatisen och morötterna är klara. 
8. Tillsätt persilja och blanda runt. Smaka av med cayennepeppar, salt och svartpeppar. 
9. Servera med en klick crème fraiche. 


Köttfärssoppa med pot...

0 Läs mer >>
I helgen fyllde min syster Emma år och hon bjöd på dessa veganska muffins. Supergoda!
Enligt detta recept så blir det ganska mycket frosting, så jag rekommenderar att du halverar mängden ifall du inte vill ha så mycket frosting.
 
Ca 12 muffins
Tid: ca 45-60 minuter

Ingredienser:
Muffins:
100g rumsvarmt mjölkfritt smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl sojamjölk eller annan växtmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
 
Frosting:
150g mjölkfritt smör
5 dl florsocker
2 msk pressad lime
2 msk sojamjölk eller annan växtmjölk
Kokosflingor
Dekoration:
2 st lime
Kokosflingor
 
Gör såhär:
Muffins:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa ihop alla ingredienser till en smet. Klicka ut i muffinsformar.
3. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
 
Frosting:
1. Vispa ihop alla ingredienser. Tillsätt mer/mindre florsocker och lime beroende på hur du vill ha konsistensen samt smaken. Är smeten för lös? - Tillsätt mer florsocker. Är smeten för tjock eller för söt? - Tillsätt mer lime.
2. När muffinsen har svalnat - spritsa frostingen på muffinsen. Kokos gör att frostingen kan fastna lite i spritsen, men då är det bara att ta en bordskniv och peta lite. Dekorera med limeskivor och kokos.

Emmas veganska muffin...

0 Läs mer >>
Obligatorisk fredagstacos/nachos. Skulle passa bra med guacamole till, men det får bli när det är lite bättre pris på avokado...


Tid: ca 20 min
4 portioner
Pris per portion: ca 26kr

Ingredienser:
1 rödlök
2 tomater
0,5 gurka
1 burk majs
Sallad
Nachoschips
1 kg kyckling
1 påse tacokrydda
2 dl gräddfil
Riven ost
Tacosås medium
2 msk vit balsamvinäger
2 tsk pressad citron
2 tsk flytande honung
Salt
Peppar

Gör såhär:
1. Skala rödlöken och skär i tunna skivor. Lägg i en skål. Häll över vit balsamvinäger, citron och honung och blanda. Smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund. 
2. Skär kycklingen i små bitar och stek. Salta och peppra. Strö över tacokryddan och låt steka i 2 min. Häll över 1,5-2 dl gräddfil och låt puttra i några minuter. 
3. Skär grönsakerna i små bitar. 




Fredagsnachos med kyc...

0 Läs mer >>


Tid: ca 30 min
4 portioner
Pris per portion: ca 17kr

Ingredienser:
1 paket panerad torsk (360 g) 
800 g potatis
2 stora morötter
3 dl frysta gröna ärtor
1,5 dl majonäs
3 dl gräddfil
0,5 dl dill (färsk eller fryst)
0,5 dl gräslök (färsk eller fryst)
1 tsk pressad citron
Salt
Vitpeppar

Gör såhär:
1. Blanda majonäs, gräddfil, dill, gräslök och pressad citron i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt såsen stå i kylen fram tills servering. 
2. Koka potatisen. Stek fisken på medelstark värme i ca 15 minuter. Vänd ibland på fisken. 
3. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Koka upp en kastrull med vatten. Salta och låt morötterna koka i ca 7 minuter. 
4. Koka ärtorna enligt instruktioner på förpackningen. 

Panerad torsk med dil...

0 Läs mer >>
En snabb vardagsrätt gjord på färdig grytbas, bara att tillsätta det kött eller grönsaker som man gillar. 


Tid: ca 30 min
4 portioner
Pris per portion: ca 30 kr

Ingredienser:

400g lax
1 stor sötpotatis (eller två små)
1 aubergine
1 burk grytbas röd curry
2 dl frysta gröna ärtor
1 rödlök
0,5 dl vitvinsvinäger
2 msk socker 
1 citron
1-2 dl vispgrädde 

Gör såhär:
1. Skala löken och skär i tunna skivor. Lägg löken i en skål.  
2. Koka upp vitvinsvinäger och socker i en liten kastrull. Ta av kastrullen och häll över löken. Rör om och låt stå medan du gör grytan. 
3. Skala sötpotatis och skär i bitar. Skölj aubergine och skär i bitar. Skär laxen i mindre bitar. 
4. Stek sötpotatis och aubergine i några minuter. 
5. Tillsätt grytbas och tillsätt grädde. Låt puttra tills potatisen och aubergine börjar mjukna. 
6. Lägg ärtorna och laxen i grytan och låt puttra tills laxen är färdig. 
7. Servera med rödlöken och citronklyftor. 

Lax i röd curry

0 Läs mer >>
En jättesnabb och enkel efterrätt, men väldigt fräsch och god! Det går utmärkt att förbereda yoghurten och rosta nötterna i förväg, men fyll glasen strax innan servering. 

 
Tid: ca 10 minuter
4 portioner
Pris per portion: ca 15 kr
 
Ingredienser:
100 g nötter, t.ex. hasselnötter, valnötter
3-4 dl hallon och björnbär (färska eller frysta)
500g turkisk yoghurt
100g vit choklad
 
Gör såhär: 
1. Rosta nötterna i en het stekpanna. 
2. Finhacka chokladen och blanda med turkisk yoghurt.
3. Lägg bären i botten av glasen och fördela yoghurten över bären i glasen. Toppa med rostade nötter. 
 
Receptet hittade jag här
 
 

Hallon & björnbär med...

0 Läs mer >>
En enkel, god och fräsch kycklingwrap!
 
 
Tid: ca 25 min
4 portioner
Pris per portion: 45kr
 
Ingredienser:
1kg kyckling
1 påse tacokrydda
2 dl matyoghurt
1/2 vitkål
1/2 citron, saften
3 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
1 msk flytande honung
8 tortillabröd
1 romansallad
1 ask körsbärstomater 
Salt och svarrpeppar
Smör/olja att steka i 
 
Gör såhär:
1. Blanda vit balsamvinäger, olivolja, citron, honung i en stor skål. 
2. Strimla vitkålen med en osthyvel och blanda i vitkålen i dressingen. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen.
3. Skär kycklingen i smala strimlor och stek tills de fått färg. Salta och peppra.
4. Häll tacokryddan på kycklingen och låt steka några minuter. 
5. Sänk värmen och tillsätt matyoghurt. Låt buttra några minuter.
6. Skölj romansalladen, skölj tomaterna och halvera dem. Värm tortillabröden i micron i någon minut. 
 


 
 
 

Wrap med tacokyckling...

0 Läs mer >>
Nu var det extrapris på falukorv igen, men den här gången blev det korvstroganoff!

Tid: ca 20 min
4 portioner
Pris per portion: 

Ingredienser:
800g falukorv
1 stor gul lök
2 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
3 msk tomatpuré
1 tsk fransk senap 
1 tsk sambal oelek
2 tsk soja
Salt och peppar 
3 dl ris 
Persilja 

Gör såhär: 
1. Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen. 
2. Skär falukorven i strimlor, hacka löken. Fräs korv och lök i en gryta. 
3. Tillsätt tomatpuré och fransk senap. 
4. Tillsätt grädde och crème fraiche och låt puttra i några minuter.
5. Tillsätt sambal oelek och soja. Smaka av med salt och peppar.
6. Dekorera med persilja. 


Korvstroganoff

0 Läs mer >>
Det var extrapris på lövbiff här om dagen, så ikväll passade jag på att laga denna rätt! Det här är en mycket enkel men också mycket god fransk rätt som min mamma tog med sig hem till Sverige från Korsika. Använd baguette för att få upp såsen.

Tid: ca 20 min
4 portioner
Pris per portion: 33 kr (ca 54kr om det ej är extrapris på lövbiff) 
 
Ingredienser:
Ca 700g lövbiff
1 burk petits pois (små gröna ärtor från t.ex. Findus)
2 dl crème fraiche
1 tsk fransk senap
1 baguette
Soja
Salt 
Svartpeppar
Smör eller olja att steka i 
 
Gör så här:
1. Hetta upp en stekpanna och stek lövbiffen snabbt på varje sida, vänd på lövbiffen när det börjar komma upp saft på ovansidan. Salta och peppra. Lägg lövbiffen på en tallrik. 
2. Häll av nästan all vätska från ärtorna. Sänk värmen på stekpannan och stek ärtorna i några minuter.
3. Tillsätt crème fraiche och fransk senap och låt puttra några minuter. 
4. Tillsätt en skvätt soja för färgens skull.
5. Lägg lövbiffen i såsen och låt puttra i några minuter. Servera med baguette. 

Korsikansk lövbiff me...

0 Läs mer >>


Tid: ca 30 min
4 portioner
Pris per portion: ca 27 kr 

Ingredienser:
1 vitkål eller spetskål (ca 800g)
2 röda äpplen
500g skinkschnitzel (eller kassler)
3 msk vispgrädde
3 msk äppeljuice konc.
Ca 3 msk bladpersilja
Smör eller olja att steka i
Salt 
Svartpeppar

Gör så här:
1. Stek köttet i smör/olja i ca 1 minut på varje sida. Salta och peppra. Lägg köttet på en tallrik med aluminiumfolie på.
2. Skär vitkål i strimlor och skär äpple i tunna skivor.
3. Hetta upp en stor stekpanna med smör/olja och stek vitkål i ca 10 minuter tills den blivit mjuk.
4. Lägg i äpple och stek i 3-5 minuter. Salta och peppra.
5. Häll över grädde och äppeljuice och låt puttra någon minut.
6. Lägg köttet i stekpannan på kål- och äppelwoken och låt steka tills köttet blivit varmt. 
7. Strö över hackad persilja. Servera gärna en skiva grovt bröd till. 

Skinkschnitzel i kål-...

0 Läs mer >>
 

Tid: ca 45 min
4 portioner
Pris per portion: ca 35 kr
 
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
200g BBQ-sås (tex. Santa Maria original)
 
Honungsglaserade rotfrukter:
6 mellanstora potatisar
2 morötter
3 palsternackor
1 rödlök 
2 vitlöksklyftor
2 msk flytande honung
1 msk timjan eller rosmarin
Smör 
 
Coleslaw:
7 dl strimlad vitkål
1 morot
1 liten rödlök
1 liten 
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
Salt och peppar 
 
Gör såhär:
Coleslaw:
1. Om du har en hel vitkål: strimla vitkålen med hjälp av en osthyvel. 
2. Skala morot och riv på den grovaste sidan på rivjärnet. Skala löken och skär i tunna skivor (så tunnt det går, typ 1 mm tjocka). Lägg vitkål, morot och lök i en stor bunke.
3. Blanda crème fraiche, majonäs, dijonsenap och socker i en skål. Smaka av med salt och peppar. 
4. Häll över dressingen på vitkålen och blanda runt ordentligt. Låt coleslaw stå i kylen medan du förbereder kycklingen och rotfrukterna. 
 
Honungsglaserade rotfrukter:
1. Skala potatis, morötter och palsternacka och skär i stavar eller klyftor. 
2. Koka upp en kastrull med vatten. Salta och lägg i rotfrukterna och låt koka i 5-10 minuter, tills de har mjuknat lite. 
3. Hacka vitlök. Skala rödlök och skär i klyftor. Hetta upp en stor stekpanna och fräs vitlök och rödlök i några minuter. 
4. Lägg i rotfrukterna i stekpannan och stek tills de börjar få färg och har blivit lagom mjuka. 
5. Sänk värmen och ringla över honung. Låt steka ytterligare någon minut. 
6. Smaksätt med timjan/rosmarin och salt och peppar.
 
BBQ-kyckling:
1. Skär kycklingen i lite mindre bitar. (Det går snabbare att steka då. Om du har en ugn så är det lättare att få de hela filéerna färdiga).
2. Stek kycklingen tills de fått färg.
3. Häll på BBQ-såsen och låt puttra 5 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt. 

BBQ-kyckling med honu...